До

Г-н Бойко Борисов
Министър-Председател на Република България

Д-р Даниела Дариткова
Председател на Комисията по Здравеопазване към 43-то НС

Д-р Петър Москов
Министър на Здравеопазването

Д-р Глинка Комитов
Управител на НЗОК

Д-р В. Грозев
Председател на УС на БЛС

Д-р Стойчо Кацаров
Председател на ЦЗПЗ

За простата аритметика
и химиотерапията

Промяна в здравната система в България… да, да, ама НЕ!!!
Уморихме се, разочаровахме се, омръзна ни и вече ни е все едно!
Преди да затворя вратата и да се кача на самолета, ще извикам силно: Ако нямате пари, не правите здравна реформа, всъщност нищо не можете да направите, ако нямате пари!
Не трябва да вменявате на хората, че имат равноправен достъп до здравни услуги, защото не можете да ги осигурите!
Нямате право да искате от лекарите в България да работят безплатно, защото никой труд не е безплатен! И защото здравеопазването е скъпо платена услуга.
Защо крещя, ще питате. Защото поредната невинна забежка на Касата е факт, цената за услугата „лечение на злокачествени заболявания“ е 200 лв!
По мнение на юристи и компетентни лица, хаосът в здравеопазването е създаден от юридически недомислици, правни противоречия, неспазване на законови разпоредби от страна на Касата и Министерството на здравеопазването.
И сега, драги колеги, приятели, пациенти, нека направим една проста сметка, за да видим как не излизат сметките на НЗОК (или може би им излизат…).
Клиничната пътека за химиотерапия е 200 лв. Пациентът е приет в отделението и остава 2 или 3 дни. Какво включва това? Цената на един болничен леглоден е 50-100 лв. До тук цената е 100-200 лв. Добавяме консумативите (пет, десет, а понякога повече банки, системи, абокати, спринцовки, игли и др.), лекарства против повръщане и други медикаменти, преодоляващи страничните ефекти, които Касата никога не е плащала и сега не желае да плати) – 60-100 лв. … и сумата от 200 лв. вече е надхвърлена. Ами кръвните изследвания – кръвна картина, лабораторни показатели, туморни маркери, понякога се налагат и допълнителни изследвания. Прибавяме труда на фармацевта, който разтваря лекарствата, на сестрата, която поставя системата и обгрижва пациента, на лекаря, който преглежда пациента и минава на поне 2-3 визитации на ден… Общо около 600 лв. До тук сме на минус 400 лв. Кой ще плати разликата или тя трябва да бъде за сметка на качеството? Дори не искам да си го помисля… За останалите неща, които струват пари, пациентът ли трябва да доплаща? Ако е така, много моля, това да бъде обявено навсякъде и да е ясно. Не лекарят трябва да дава обяснения на пациента защо трябва да плаща, а отговорните за това органи трябва да посочат ясно и точно причината.
Да разгледаме другото предложение – клинична пътека с изследване на скенер – 278 лв. И тук простата сметка показва, че пациентът също лежи в болница, трупат се неглодни, кръвни изследвания, туморни маркери, труд на лаборанти, сестри и лекари… Освен това, винаги се скенират поне две, а понякога и три или четири области, и като знаем, че касата плаща по 79 лв. на област, спокойно можем да сметнем колко прави 2 х 79 лв. или 3 х 79 лв, което означава, че на този пациент не трябва нищо друго да му се прави, но дори и така сметката пак не излиза, защото сумата далеч надхвърля тези 278 лв.
Третото предложение: ядрено-магнитният резонанс. Касата оценява тази пътека на 436 лв., но от друга страна пак Касата е определила, че ЯМР на една област е 255 лв. и то без контрастно вещество. И като сложим контрастното вещество и минимум две области на изследване, сумата става в пъти повече от 436 лв. А за кръвни и други изследвания, за труда на специалиста рентгенолог и на рентгеновия лаборант дори не говорим.
И още нещо много важно. До този момент дума не е ставало за случаите, когато пациентът постъпва в увредено състояние, когато лежи в болница по 5, 6, понякога и повече дни, когато трябва да се правят кръвопреливания, когато, освен медикаментите против повръщане, се пускат и скъпоструващи антибиотици (защото това са имунокомпрометирани болни и се избират последни генерации лекарства), и сметката минава над 1500 лв и то без да включваме болничния престой!
Е, къде Ви излиза сметката, господа от НЗОК?… Кой ще плаща тези неща? Не можем да си заравяме главите в пясъка и да казваме, че някой друг ще плати. Няма кой друг да плати. Не може пациентът да доплаща, ама много моля, не може да искате да карате Мерцедес и да платите за Трабант! Къде в нормалния свят не заплащате услугите, които ползвате? А здравеопазването е скъпо платена услуга. И ако Касата не може да плаща и абдикира от задълженията си, нека да има доблестта да си го каже!
Страхът да го признаете и да го кажете на хората, е лош съветник, защото българският народ все повече започва да разбира и, ако не сега, то после, след време, ще ви търси отговорност за действията.
Качествената медицинска онкология и изпълнението й е скъпо платена услуга. И ако вие искате да я принизите към ниските цени, които в момента сте въвели, ние, лекарите, не можем и не желаем да ставаме част от това. Единственият вариант да не се съобразим с тези абсурдни цени на клинични пътеки, е да спрем да работим. Защото не мога да си представя, че ще влоша качеството на предлаганата от мен услуга. Това няма как да стане. И след като не мога да предлагам качествено тази услуга, единственият начин е да намеря място, където някой ще оцени труда ми и знанията ми.

Д-р Росица Кръстева
Председател на Клуб Млад Онколог

27.03.2016