История

Историята на Клуб Млад Онколог България е история за хора, които търсят съмишленици за споделяне и осъществяване на добрите идеи.
Започвам представянето на Клуба с една притча за двама приятели, които се срещнали на кръстопът, не се били виждали дьлго време, разговорили се и когато всеки трябвало да поеме по своя път, те си разменили по една ябълка – само това имали  и така всеки си тръгнал с една ябълка в джоба.
В друг ден на друг кръстопът се срещнали други  двама приятели, също не се били виждали отдавна, разговорили се и след време трябвало да се резделят – всеки да тръгне по своя път. Нямало какво да си резменят за спомен, но единия споделил своята голяма идея, другият също и така те се разделили щастливи – всеки вече с по две идеи.

Нашата история започва по време на едно дълго пьтуване на проф. Черноземски и  д-р Илиан Чаков. От дума на дума стигнали до  извода, че младите  лекари в една тясна специалност като медицинската онкология няма кьде да се събират, да обменят опит и впечатления. Единият предложил  да предостави огромния си опит, знания и контакти за обучение на младите  онколози, а другият – материалната подкрепа.

Клуб Млад Онколог е създаден под егидата на клуб Онкосвят  и фондация Светът, с материалната подкрепа на Хофнам-Рош-България. Учредителното събрание се състоя на вилата на проф. Черноземски в Бистрица на 04.12.2004 г.
Избрахме формата на събирания да е клуб, защото в клуба можеш свободно да  обмениш своите идеи, да създадеш нови контакти.
В клуба се приемат лекари работещи в специалности медицинска онкология, лъчетерапия, хирургия, акушерство и гинекология, гастроентерология и всички други при които се работи с онкоболни. Към този момент в клуба членуват 40 човека. Сбирките на клуба са акредитирани от Български лекарски съюз и всеки участник получава определените за това точки.

През 2014 г., Клуб Млад Онколог празнува 10 години от създаването си. През тези години ние сме организирали  различни инициативи :

  • Ежегодни   сбирки  3 или 4 годишно които имат за цел да  поддържат непрекьснато високо нивото  на научни познания у лекарите. Поредицата срещи – „Един ден в диспансера“ се проведе от 2008 до 2010 г, с посещения на диспансерите в България, изнасяне на доклади от водещи специалисти и  млади колеги. Срещата в диспансера в  Стара Загора бе под патронажа на Н.П. Г-н Стефано Бенацо – посланик на Р.Италия в България.
  • Регулярни семинари и дискусии върху интересни теми в онкологията с подкрепата на изтъкнати български и чуждестранни специалисти. От 2011 г. провеждаме по една годишна среща с международно участие.
  • През 2010 г. стартирахме първия проект за факултативно изучаване на специалността “Медицинска онкология“ към  ВМУ–София. В момента стартираме проект за он-лайн обучение за студенти по тази специалност. Обучението  включва лекции от водещи български специалисти, а упражненията ще се водят от членове на клуба.
  • Осигуряваме и разпределяме награди за млади специалисти за  едноседмични специализации във водещи Европейски онкологични центрове.
  • Разработваме  интерактивен уеб-сайт на Сдружение Клуб Млад Онколог, с форум секция, юридически консултации от специализиран в здравното законодателство адвокат, актуални новини в областта на медицинската онкология и др.
  • Работим съвместно с пациентски организации по европейски проекти и неправителствени програми. Комуникация със здравните институции (МЗ, здравна комисия към НС, НЗОК, БЛС и др). Комуникация със сродни организации на млади онколози на Балканите и в Европа, с ESMO и др.

 
          Клуб Млад Онколог България  се стреми да поддържа добра  творческа атмосфера и да насърчава личната инициативност по всякакъв начин.